Hva definerer et klesmerker

Et klesmerke, smak litt på akkurat definisjonen. Hva ligger i det, og hvordan definer du et klesmerke? I denne artikkelen skal vi dykke litt ned i akkurat dette og se litt på hva som defineres som et. Ikke minst hva som definerer et godt merke og kort om de forskjellige måtene de driftes.

 

Sommeren bestefar nesten ble en verdensberømt motedesigner.

 

 

Jeg husker jeg fikk spørsmålet av bestefar da jeg var 11 år gammel. Vi var på hytta til den levende legenden i Fredrikstad, sola skinte og han gikk i bar overkropp ute i den lysegrønne blåbær lyngen. Han sa bastant til meg: mennesker nå til dags er bare interessert i at klærne skal ha riktig merke. På sett og vis hadde han helt rett. På seg hadde han en kort trenings shorts som ikke akkurat hadde mottatt noen designerpris. Jeg beundret selvtillitten hans og det at han ikke følte seg liten uansett hva han hadde på seg. Bestefar fiklet ivrig med sømmene til et lite gummiskilt påsydd på shortsen så det til slutt løsnet og spurte om jeg ville at bestemor skulle sy det på genseren min. I hans øyne representerte det lille skiltet et merke, selve symbolet på en moderne mann med stil stil. På gummiskiltet sto det (Sport). Jeg lo litt inni meg og syntes han var utdatert og hvert fall da at han virket litt gammel og søt. Hvordan kunne han tro at det var det folk var interessert i? jeg avslo spørsmålet med litt latter og holdt på videre med mitt eget. Jeg følte meg ivaretatt, det var tross alt spurt i beste mening.

Et klesmerke er noe så enkelt som noe menneskeskapt og derfor opp til hvert enkelt menneske å definere. For de som ikke ser bak merket/ brandet skulle man tro at logo og navn sto for definisjonen. Men et registrert firma kan jo ha flere merker på porteføljen, og et design kan også være en kopi av et annet, fortjener et klesmerket da å bli kalt et klesmerke? En klesdesigner som kjøper klær fra foreksempel HM, printer på sitt eget design og skaper sitt eget uttrykk, er det da en HM skjorte eller er det motedesigneren Vegard som har klesmerket (Strandhogg)…… igjen så er det opp til individuell definisjon. Min erfaring er at folk mener forskjellig så jeg skal være forsiktig med å si hva som er riktig her. til ettertanke, er HM en butikk, eller et klesmerke? hva synes du selv? skriv gjerne en kommentar i kommentarfeltet og del ditt synspunkt, jeg setter alltid pris på din tilbakemelding.

Så tilbake til dette med klesmerker, I mine øyne er et godt klesmerke noe som skal representere en spesifikk stil og gi et uttrykk designeren står inne for. I mitt tilfelle liker jeg merker som ser fine ut men som ikke koster så mye, de kan gjerne utstråle litt klasse, men lommeboka mi skriker ikke etter en slankekur, så det er viktig for meg at det ikke koster… skjorta.

Vi har til informasjon over 100 norske klesmerker å skryte av i Norge. Noen store, andre veldig små. Alle med hver sin unike stil og historie.

Et merke jeg selv synes er utrolig fint og spennende heter ErnstByErnst, det er et brand som har sprunget opp fra Haugesund, ErnstByErnst er noe jeg vil kalle en skjult perle av et merke. Utrolig god design og de bruker ofte spennende materialvalg som kamel ull i plaggene sine. Har du noen gang kjent på eller hørt om kamel ull? ErnstByErnst utgir mindre kolleksjoner og personen bak foretaket kan vel også sies å være et levende eksempel av stilen merket gjenspeiler. Det må sant sies at jeg synes de mindre merkene som har en nisje er mer spennende en for eksempel Nike eller noe annet stort. sjekk dem ut etter du har lest deg ferdig. ErnstByErnst leverer noe spennende, jeg håper og tror at Andrè som er skaper og designer fortsetter med det han gjør så lenge vi har interesse for klær da dette er kvalitetsklær tvers igjennom.

ErnstByErnst er et merke som drives av et relativt få antall mennesker. Men hva med de større merkene i Norge? Ok her kommer bomba. JeanPaul som vi alle kjenner til, og som alle tror er fransk.. Altså, ikke si du ikke har sett etter JeanPaul skjorter når du er i utlandet for å handle billig med hjem. Det skal vanskelig gjøres å finne det i utlandet ettersom det er et norsk merke som selges i norske utsalgssteder. Tro det eller ei, men de omsetter for ca 500 millioner kroner årlig og eies av det enorme konsernet Voice Norge AS. Dette gjør dem til hva jeg kan finne det største norske merket pdd. De bruker altså det franske flagget i logoen sin men er norske, litt gjemsel i industrien er aldri feil? hmm, når vi først er inne på det. Er napapijri norsk? Fei ned en kommentar. Tilbake til JeanPaul og hva som definerer et klesmerke. Det er altså et norsk merke som eies og drives av Voice Norge AS og selges gjennom 242 egne butikker fordelt på Match, VIC, Boys of Europe og Jean Paul, med mer enn 1500 ansatte. Voice ble etablert i 1988 så det starter å bli et voksent konsern.

Ok så folk tror at Jean Paul kommer fra utlandet, men drives av Voice Norge AS. hva med eierne av Voice er de norske og ville det ha vært et mindre norsk merke om det ble driftet av et norsk foretak som eies av utlendinger? det er opp til deg.. Eller bestefar å definere hva et merke er og hva du selv synes kriteriene burde være. Bare for å holde det på det rene… JeanPaul og Voice Norge AS – eies av et norsk investerings selskap som heter O. N. Sunde. så det er ingen tvil, dette er norsk merke tvers igjennom, utenom logoen da.. for den er fransk.

Jeg skal være forsiktig med å nevne navn for ikke å skade omdømmet eller rakke ned på noen her på denne bloggen, men jeg kommer fortsatt ikke utenom det å skulle snakke om designkopiering. På samme måte som det spesielt samples musikk så finner vi den samme trenden i klesindustrien. Det finnes altså norske foretak med norske eiere som kjøper ferdige klær fra utlandet og brander om ved å sy på sin egen logo og etterpå kaller det et norsk klesmerke. Personlig synes jeg dette på ingen måte definerer et norsk klesmerke i det heletatt! Eller?? Skriv en kommentar i kommentarfeltet om hva dere synes om denne måten å drive i klesindustrien på. Altså kjøpe klær fra for eksempel Wish sy på egen logo og kalle det for et eget merke, er det greit så lenge plaggene faller i smak? Dette skjer og dette selges. Æhh what to say. Det får meg til å tenke på bestefar igjen, han som i beste mening nappet av gummilappen på treningsshortsen sin og spurte om mormor skulle sy det på tøyet  mitt så jeg også fikk merkeklær.

 

Nå skal det sies at bestefar er en veldig oppegående og trygg mann, han kler seg pent. Aller helst i det franske merke JeanPaul.

 

 

Om du ønsker å ta en titt på ernst sine produkter i nettbutikken vår finner du en link til siden her https://norskeklesmerker.no/product-category/brands/ernst/

 

 

Denne industrien er så spennende at vi her skal ta for oss hver eneste lille krik og krok på hva som angår norsk moteindustri. ikke minst skal du få bli kjent med et enormt antall norske klesmerker du mest sannsynlig ikke har hørt om før og kansje du etter å ha fulgt denne bloggen en periode blir litt mer bevisst på hva du henger på kroppen.

 

 

Sommeren bestefar nesten ble en verdensberømt motedesigner.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *