Norlender, tradisjonsrike ullplagg

 

 

Norlender Knitwears historie går tilbake til 1927, da grunnleggeren Ola Tveiten kjøpte sin første strikkemaskin. Hr. Tveiten bodde hos sin familie på en gård på øya Osterøy, og uten vei opp til gården ble den store strikkemaskinen hentet med hest, godt hjulpet av mange gode naboer. Ola Tveiten var snekker, og da maskinen ble montert i kjelleren på gården, måtte han forlate for snekkerarbeidet i Bergen. «Du må bare få det til å virke», fortalte han sine tenårings sønner, og dro. Sammen med sin mor, Anna Maria Tveiten, sønnen gjorde maskinarbeidet og begynte å produsere undertøy for kvinner under navnet «Svale trikotasje».

 

 

 

 

Virksomheten gikk bra, og snart måtte de investere i en annen strikke maskin og flere symaskiner. Til slutt vokste fabrikken ut av det lille rommet kjelleren ga, og familien bygde den første fabrikkbygningen ved siden av det gamle gårdshuset. De mørke årene under andre verdenskrig og okkupasjonen av Norge var ganger med svært begrensede ressurser. Det var vanskelig å få strikkegarn, og det som var tilgjengelig var en merkelig blanding av bomull og annet som erstattet fibre. Alt som ble produsert måtte deles svært nøye mellom kundene.

 

 

  Norlender Solveig hvit rosa Norlender Voss rød

 

 

Krigen endte, og Europa og Norge kom til slutt tilbake til det normale. Virksomheten var god, folk trengte klær og utsiktene var lyse. Imidlertid var det forandringer, og det var vanskelig å forutse de store endringene som skjedde da lavprisproduktene fra fjerne øst feide inn i det skandinaviske markedet. På Svale Trikotasje kjempet de for å være i virksomhet, og følte at det var på tide for noen viktige endringer. På vinteren 1989 tok den tredje generasjonen av familien Tveiten over selskapet. De endret maskineri til flate strikkemaskiner, og begynte å produsere jakker og pullovere basert på norsk strikkearv under en ny etikett Norlender.

 

 

Norlender Sonja blå Norlender Stavanger grå

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I dag er Norlender Knitwear et av de få eksisterende tekstilfabrikker i Norge, og produserer fortsatt klær laget av norsk ull på fabrikken i Hosanger.

https://norskeklesmerker.no/product-category/brands/brands-norlender/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norlender Ingrid grå

  Norlender Solveig hvit rosa Norlender Voss rød

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *